Elke dag wat bijzonders

Inmiddels al weer drie dagen op pad sinds ik Istanbul heb verlaten. Vanuit Istanbul de ferry genomen om de Bosporus over te steken. Scheelt de chaos van het verkeer, 2km van het hotel op de boot en dan officieel in Azië. Op één of andere manier ‘hoort’ Istanbul bij Europe en alles aan de andere kant van de Bosporus dus bij Azië.

Ik zal het proberen kort te houden maar het was een bijzondere eerste dag. Heerlijke weggetjes met bijna geen verkeer, nagenoeg perfecte bochten en super asfalt. Echt helemaal top om zo het eerste deel van Turkije te beginnen. Het volgende zag ik alleen niet aankomen. Eén van die weggetjes voerde me over een klein heuvelrugje en aan de andere kant ligt, helemaal in the middle of nowhere, iets was het beste te omschrijven is als een woonwijk van ongeveer 300 kleine Franse kastelen. Ik was zo verbaasd dat het even duurde voordat ik doorhad hoe bizar dit was. Omgedraaid en terug gegaan, er stond een bewaker bij de ingang en na wat heen en weer gepraat liet hij me erin. Blijkt dat er met Arabisch geld een complex is gebouwd dat halverwege de bouw failliet is gegaan, na 200 miljoen dollar te hebben gespendeerd. Ik zal later nog een filmpje posten van één van de kasteeltjes waar ik binnen ben geweest.

Inmiddels had ik een overnachtingsplek gevonden. Nog even naar een dorpje gereden voor wat boodschappen, zie ik een oude BMW met zijspan aan de kant van de weg staan. Toch maar even gestopt en een praatje gemaakt met de eigenaar. Een oude man die geen woord Engels sprak dus het praatje viel een beetje in duigen. De kleindochter werd weggestuurd om cola te halen en ondertussen bogen wij ons over zijn motor. Het is dat er BMW op stond anders was het niet meer herkenbaar, hij had de hele machine verbouwd en een deel van de zijspan werd in beslag genomen door een LPG installatie, nog nooit eerder gezien op een motor. Natuurlijk kon een gezamenlijk ritje niet uitblijven, kan niet zeggen dat ik erg goed in de zijspan paste.

BMW zijspan op gas

Terug naar het “hotel”. Eigenlijk was het meer een oud gebouw met een paar kamers zonder faciliteiten, gezamenlijk toilet op de gang. Maar meer kun je ook niet verwachten voor 6 euro per nacht. Was ik zeker niet had verwacht was dat het gebouw op een natuurlijke warmwaterbron was gebouwd. ‘s Avonds verzamelden de locals zich voor een bad. In de kelder was een ruimte gemaakt voor een Haman van 5×5 meter en het warme water kwam rechtstreeks uit de grond via twee stralen in het bad. Ben maar even mee in bad geweest, geslapen als een roos.

De twee dagen erna heb ik redelijk wat kilometers gemaakt, of eigenlijk moet ik zeggen uren. Soms zijn de wegen zo klein, bochtig en slecht dat het voornamelijk uren in het zadel zijn. Maar helemaal naar mijn zin, door groot natuurpark (100km of zo) met hoogteverschillen tot 2.000 meter. Vandaag de kustlijn van de Zwarte Zee gevolg, heel erg mooi. Voor de Noord Hollanders onder ons moet je je ongeveer het volgende voorstellen: denk aan de Omringdijk voor wat betreft snelheid en bochten, dan voeg je continue hoogteverschillen toe tot 200 meter, en dan bedenk je je dat die weg loopt van Den Helder to Maastricht. Zo zag mijn dag er vandaag ongeveer uit. De eerste 100km heb ik 3 uur over gedaan. Erg naar mijn zin gehad 🙂

Ten slotte op een camping aangekomen en werd ik direct door de Turkse buren uitgenodigd voor de kebab bbq. Zoon sprak goed Engels dus de conversatie liep. Zit ik bij mijn tent staat ineens de campingbaas voor me met een bord eten, ze hadden me nog niet in het restaurant gezien…..

wordt vervolg…