Zuid-Oost Turkije

Vanuit Kemaliye vertrek ik naar het Zuiden. De eerste paar uur volg in de rivier De Eufraat. Hoe hoger ik kom hoe beter ik zie hoe de rivier het omringende landschap voedt met water. De bergen zijn bruin, droog en rosachtig maar waar de grond toegang heeft tot het water is het groen en groeit er van alles. De overheid heeft met een aantal watermanagement projecten gezorgd dat er landbouw kan plaats vinden. Ik kom dan ook een aantal dammen tegen die de waterniveau’s kennelijk regelen. Al met al is het fascinerend om de rivier van boven te beschouwen.

Uiteindelijk kom ik bij een aantal grote meren en ik neem de ferry naar de overkant, motoren zijn gratis en de rit duurt een minuut of 20. Voordat ik bij de ferry aankom, kom ik ook de eerste (van vele) militaire checkpoints tegen. In het zuiden heeft het volgens mij meer met de dreiging van Syrië en Irak te maken maar hoe oostelijker ik kom volgens mij meer met de Koerdische situatie, heb me er niet heel erg in verdiept. De controles verschillen van een eenvoudige check van het paspoort, tot een volledige wegafsluiting met pantserauto’s en mannen met hele grote geweren. Over het algemeen word ik snel ingeschat als toerist en gaat het gesprek meer over mijn reis dan iets anders.

Ik overnacht op een ‘camping’ aan het meer Van. Met een boot ga ik aan het einde van de dag naar een eiland waar een eeuwen oude Armeense kerk staat. Was een leuke onderbreking met aan boord Koerdische muziek en dans. Ik kwam ook nog een bruidspaar tegen. Terug op de camping heb ik samen met de beheerder wat gegeten, ik was de enige gast, nog wel even lekker in het meer gezwommen.

De volgende dag weer door en inmiddels is het gewoon om 37 graden op het display te zien. Het vizier van de helm kan niet meer open, het is net of er dan iemand met een föhn in je gezicht staat te blazen. Regelmatig drinken dus en het is niet ongewoon uitgenodigd te worden voor een çay door de tankbedienden. Ik wil eigenlijk verder door naar het zuiden en de grensweg met Irak rijden maar het is daar gewoon 45+ graden overdag. Ik worstel al met 35 graden dus ik rij maar meer naar het oosten dan naar het zuiden. Bij de stad Doguubeyazit staan bij de ingang wel heel veel militaire voertuigen. Ik word door een man in burger apart genomen en hij vraagt wat mijn plannen zijn. Hij drukt me op het hart niet in de stad te overnachten, te gevaarlijk. Volgens mij een Koerdisch bolwerk (waar niets mis mee is) en is de Turkse bril van de man in burger wat gekleurd. Anyway, ik eet een hapje in het centrum, heb een aantal geanimeerde gesprekken en verlaat de stad, het is toch te vroeg om te overnachten. Een mannetje of tien staan bij mijn motor en willen weten wat die gekost heeft. Ach, de taal taalbarrière is toch te groot voor een genuanceerd antwoord dus ik haal mijn schouders op, lach en geef gas.

Tankstop

De komende dagen rijd ik langs de berg Ararat, volgens de overleveringen de berg waar Noach met zijn Ark strandde (ik vraag me wel af waar hij met deze hitte de ijsberen vandaar haalde). Een hoge berg die vanuit de vlakte omhoog steekt met een witte sneeuwkap. De berg domineert het langschap en later zal ik de tweeling berg in Armenië ook nog zien. Door de spanningen tussen Turkije en Armenië is het onmogelijk om hier de grens over te steken. De hemelsbrede afstand tot de Armeense hoofdstad Yerevan is ongeveer 50 km, maar het vergt 600km rijden om er te komen.
Ik bezoek nog een 1200 jaar oude Armeense stad (verlaten), erg mooi maar rondlopen in je motorbroek met 35 graden hou je niet al te lang vol.

Oud Armeens bolwerk Ani

Het wordt langzamerhand tijd om Turkije te verlaten en ik kies er voor een kleine grensovergang in de bergen met Georgië te nemen. Ik ga er van uit dat het er rustig zal zijn en dat bleek later ook te kloppen. Bij de grensovergang reken ik eerst nog een bekeuring af die ik in Turkije had opgelopen en regel het uitstempelen en daarna het instempelen in Georgië. Al met al een uurtje werk, niet slecht. Ik ontbijt, wissel het Turkse geld om en even later vind ik ook nog ergens een telecomwinkeltje voor een sim kaart. Helemaal klaar voor Georgië en Armenië dus.