Irak deel 3

Vanuit Baghdad moet ik 500 kilometer terug naar het zuiden om via Koeweit naar Saoedi-Arabië te kunnen. Onderweg wil ik nog een paar plaatsen bezoeken. Ten eerste Babylon, bij ons natuurlijk bekend van de bouw van de hoge toren met de spraakverwarring als gevolg. Ten minste zo doet de overlevering ons geloven. Iets minder bekend is het feit dat Alexander de Grote is hier is overleden (323 voor Christus), mogelijk vermoord. Kortom voldoende reden om op deze plek een kijkje te nemen. Dit is het oude Mesopotamië (het gebied tussen de Eufraat en de Tigris) en sommigen zeggen dat hier feitelijk onze beschaving is begonnen. Hier ontstonden de eerste steden, werden de eerste letters geschreven en de eerste wetten opgesteld.  

Het oude Babylon is voor een groot deel nagebouwd op de oude funderingen. Waar ik dus naar kijk zijn niet de oorspronkelijke gebouwen maar dat maakt me ook niet uit. Het gaat om de pek en de realisatie dat hier 4.000 jaar geleden de eerste steden werden gebouwd en er dus gewoon mensen rondliepen. De oude stadspoort (Isjtarpoort) aan de ingang (zie foto) is ook een replica. Vreemd genoeg staat een deel van de originele poort in een museum in Berlijn, opgegraven door de Duitsers begin 1900. Ooit stond deze poort op de lijst van de zeven wereldwonderen, samen met de hangende tuinen die ook hier in Babylon waren. Toch bijzonder om hier rond te lopen, alleen wel extreem heet met 40 graden en een motorpak aan….

Op een heuvel zie ik een groot modern uitziend gebouw staan, een van de gidsen legt uit dat dit een verlaten paleis is van de voormalige dictator Saddam Hussein. Ik rij nog even terug naar de beveiligers aan het begin van het terrein en vraag of ik het paleis mag bezoeken. Wat hen betreft geen probleem en ze geven het door aan de beveiliger die bij het paleis is. Er is een soort rondweg die omhoog krult de heuvel op. Hussein heeft stomweg op de historische gronden een heuvel laten aanleggen zonder zich zorgen te maken over de archeologische artefacten die nog in de grond zouden kunnen zitten. Op de heuvel is dus dit paleis gebouwd wat nu helemaal verlaten is. Een meer recentere historie dan het oude Babylon maar toch ‘mooi’ om te zien. Ik dwaal wat rond en maak video opnames.

Voordat ik over een paar dagen Irak ga verlaten wil ik absoluut de samensmelting van de rivieren De Eufraat en De Tigris zien. Ik verwacht helemaal niets van die plek. Maar ergens is in mijn jeugd, tijdens alle verhalen over deze rivieren, is er een zaadje geplant dat heeft geleid tot reizen. In mijn vorige reis ben ik (bijna) bij de oorsprong van De Eufraat geweest in Turkije (LINK). De samenvoeging ligt redelijk in het binnenland in een klein stadje genaamd Al-Qurnah. Ik rij door de wetlands naar dit gebied maar zie onderweg dat ook hier het waterpeil erg laag staat. Het hele gebieden dat normaal onder water staan is nu helemaal droog gevallen. Dit is het oorspronkelijke overstromingsgebied van beide rivieren maar steeds meer land is in beslag genomen voor landbouw. Ook dammenbouw in Turkije en Syrie beperkt de hoeveelheid water die nu nog doorkomt. De feitelijke pek van de samensmelting stelt inderdaad niets voor, maar voor mij wel dus.

Nog één nachtje overnachten in Basra en dan richting Saoedi-Arabië!